Astronavtlar Kosmik Missiyalarda Hansı Qida Məhsulları və Mayeləri İstehlak Edirlər?

Heç astronavtların kosmosda nə yediklərini düşündünüzmü? Bəs bu qidalar və içkilər necə müəyyənləşdirilir? Kipr Kosmik İnstitutu İdarə heyəti Başçısı Arda Topalın Twitter-də paylaşdığı nümunələrə əsasən, kosmik missiyalar zamanı istehlak üçün hazırlanmış menyular nəyə görə tərtib edildiyi və bu menyuların illər ərzində necə dəyişdiyi barədə qısa danışdıq.

Hamımız astronavtların kosmik missiyalar zamanı nə yediklərini və necə qidalandıqlarını merak etdik. Bildiyiniz kimi, kosmik stansiyalardan yemək sifarişləri hələ sifariş edilə bilməz. Buna görə astronavtların yeməyi əvvəlcədən hazırlanmalı və uyğun şəraitdə saxlanılmalıdır. 

Astronavtların yemək yedikləri vakuum torbalarını da gördünüz. Bəs bu torbalarda hansı növ yeməklərin saxlandığını bilirsinizmi? Gəlin birlikdə görək astronavtlar nə yeyir, içir və nəyə qərar verirlər.

| Kosmik yeməklər üçün 2 əsas meyar: qidalandırıcılıq və sadəlik

astronavt yeməyi

İnsanların gün ərzində qəbul etmələri lazım olan mikro və makroelementlər var, onların miqdarı yaş və çəki kimi amillərə görə dəyişir. Makroelementlər zülal, karbohidrat və yağ mikro qidalandırıcıları, vitaminləri və mineralları tam əhatə edən komponent olaraq qidadan xırda-xırda hala gəlir. 

Bununla birlikdə, kosmonavtların böyük və müxtəlif menyularla kosmosa getmək və ya maddələr götürərək yeməkləri orada bişirmək o qədər də asan deyil. Buna görə yeməklər çox sadə və qidalı saxlanılır. 

Bu o demək deyil ki, astronavtlar vəzifədə olarkən yalnız dadsız duzsuz yeməklər yeyiblər. Missiya zamanı bəzi ləzzətlərdən imtina etmək kimi fədakarlıqlar tələb olunsa da, menyularda çox gözəl qidalar var. 

Aşağıda göstərəcəyimiz yeməklərdə gördüyünüz kimi, astronavtlar qəhvədən qidalandırmaqla yanaşı qidalandırıcı və sadə qidalardan da məhrum deyillər. 

Kipr Kosmik İnstitutunun sədri Arda Topal, Twitter-də astronavtların müxtəlif illərdə nə cür yemək yediyini göstərən şəkilləri Twitter-də paylaşdı. İllər ərzində dəyişən bu yeməklərin nümunələrini nəzərdən keçirək:

| 1961-1966-cı illərdə Merkuri və Gemini missiyaları üçün hazırlanmış ilk kosmik qidalar

astronavt yeməyi

1961-1966-cı illər arasında kosmik missiyalarda istifadə olunan qida paketinin tərkibi əsasən aşağıdakı kimidir: donuz, toyuq, kraker, şokolad, ananas .

| Apollon missiyaları üçün hazırlanmış yemək, 1968-1972

astronavt yeməyi

Etiketlərində bir az dəyişiklik olan qidalar əsasən hinduşka, şokolad və toz karbohidratlardan ibarətdir . 

| 1973-1974-cü illər Skylab Kosmik Stansiyası üçün hazırlanmış menyu

astronavt yeməyi

Həm qablaşdırma, həm də çeşid baxımından böyük dəyişikliklər edən NASA, menyuya xüsusi bir qızdırıcı əlavə etməyi də laqeyd yanaşmadı. Bu menyunun əsas üzvləri ət və tərəvəz konservləridir .

| 1981-1986-cı illərdə Shuttle layihələri üçün hazırlanmış yemək qabı

astronavt yeməyi

Menyu tərkibi: Badam, konfet, yumurta, zülal və karbohidrat tozu, portağal və qreypfrut suyu .

| Vaxt keçdikcə astronavtların evdə olduqlarını hiss etmələri üçün menyular hazırlandı.

astronavt yeməyi

 

Yer çəkisi olmayan bir mühitdə daha az kalori istehlak etmək kimi səbəblərdən kalori miqdarı məhdud olsa da, astronavtlara dünyanı çağırmayacaq dadlar təklif etməyə daha çox diqqət yetirilir. 

Çox çətin və uzun vəzifələrdə iştirak edən astronavtlar təbii olaraq yedikləri ən ləzzətli yeməyə layiqdirlər. Dünyanın ən yaxşı aşpazlarından biri olan Alain Ducasse , son illərdə kosmosda yeyiləcək menyular hazırlayır. 

Ducasse , 2004-cü ildən bəri NASA ilə əməkdaşlıq edərək kosmosdakı kosmonavtlar üçün ən asan həzm olunan və qırıntısız qidaları seçir. 

Yeniliklərdən tez xəbərdar olmaq və bu tipli məzmunların daha çox gəlməsi üçün sadə bir toxunuşla Telegram kanalımıza abunə ola bilərsiniz.

 
 
Reaksiyanız ?
+1
3
+1
0
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
2

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir.